ПОЧЕТАК СВЕГА?

У лето 1998 године, од чланова фолклорних секција нижих разреда матичне ОШ у Почековини и подручних оделења у Јасиковици, Лопашу, Рибнику и Црнишави, формирана је дечија фолклорна група, са намером очувања од заборава наше народне традиције.

Ангажовањем оснивача и руководиоца групе Драгана Марковића, групи се прикључује велики број деце из многих насељених места Трстеничке општине.

Временом, ређају се активности, група је све присутнија на фолклорној сцени у своме граду и шире и полако прераста у прави дечији ансамбл са запаженим наступима на скоро свим значајнијим манифестацијама народног стваралаштва. Реализују се и прва гостовања у земљи и иностранству....

Ансамбл добија име ДЕЧИЈИ ФОЛКЛОРНИ АНСАМБЛ ''СИТАН ВЕЗ''.

Годинама, заједнички одрастају и сазревају и СИТАН ВЕЗ и његови најоданији чланови.

Почетком 2007 године долази до поделе ансамбла.

Један број чланова региструјe Друштво за неговање традиционалне песме, игре и обичаја Срба ''ТРАДИЦИЈА'', са фолклорним ансамблом СИТАН ВЕЗ - Трстеник, оркестром и певачком групом ''ЕТНОС'' и фолклорним групама ''ЂУРЂЕВАК'' - Тоболац, ''ИСКРЕ'' - Јасиковица и ''УРАНАК'' - Попина.

Иако по имену и статусу нова културна институција у Трстенику, у ситуацији новог почетка од нуле, снагом воље и максималним ангажовањем руководства, својих чланова и њихових родитеља, ношени љубављу према традицији свога народа и клубу коме припадају, чланови Друштва ''ТРАДИЦИЈА'', постају све значајнији фактор културних догађања широм Србије и Европе.

Данас, ''ТРАДИЦИЈА'' приређује концерте, учествује на домаћим и међународним фестивалима, смотрама и такмичењима фолклора, сарађује са ансамблима из земље и иностранства, организује традиционални сусрет дечијих фолклорних група ''ЕВРОПА ФОЛК ФЕСТ - СВИМА НА РАДОСТ'' (уз учешће преко 400 учесника), и успоставља сарадњу са ансамблима деце наших радника из дијаспоре (Аустрија, Швајцарска, Немачка) организујући њихов боравак у Србији, прати хуманитарне манифестације....

Друштво ТРАДИЦИЈА скоро све своје активности реализује са пријатељским КУД-ом ''ГРОЗД'' из Александровца.

Два млада друштва од свог формирања, удруженим ансамблом, заједнички наступају на сценама у земљи и иностранству и на најбољи начин промовишу традицију и културу питомог Поморавља и винородне Жупе.

Врло блиска сарадња у техничком, кадровском и смислу организације заједничких активности успостављена је и са КУД-ом ''ЗАПИС'' из Трстеника.

Сарадња са ансамблима из Дијаспоре је приоритетни задатак ТРАДИЦИЈЕ. Истиче се дружење чланова ТРАДИЦИЈЕ и њихових вршњака из СКД ''СЛОГА'' из Манхајма у Немачкој.

Узајмне посете и гостовања, само су део искрене сарадње са пријатељима из покрајине Баден-Виртемберг, која се огледа и кроз друге начине; кореографије, музика, народна ношња, помоћ у организацији фолклорних активности и др. КУД '''ЗАВИЧАЈ'' из Винтертура у Швајцарској је ново друство са којима ТРАДИЦИЈА гради блиске односе. Започето пријатељство са младима из овог симпатичног КУД-а наставиће се њиховом посетом и дружењем у Трстенику.

Од међународне сарадње треба напоменути да ТРАДИЦИЈА годинама гостује или је домаћин фолклорним ансамблима КУД-а ''НЕГОРЦИ'' из Гевгелије у Македонији, ДФА ''ЕЛИЦА'' из Пазарџика у Бугарској и СКУД-а ''СЕМБЕРИЈА'' из Бијељине у Републици Српској.

Списак фолклорних ансамбала и КУД-ова из земље и иностранства, пријатеља ТРАДИЦИЈЕ је подужи, што се може видети у ПРИЈАТЕЉИ ТРАДИЦИЈЕ!